Att köpa valp från oss / "Sapere Aude - våga veta"

 
 

bella4

 

Att köpa valp från oss

 

 

  • Våra valpar växer upp inne med oss som en del av familjen. första tiden tillbringar de i vårat sovrum, för att sedan flytta ut i köket.
  • Valparna har påbörjat miljöträning med att vara ute, åka bil m.m.
  • Inga valpar levereras innan de är minst 8 veckor och vid leverans är de registrerade i SKK, chip-märkta, vaccinerade, avmaskade, dolda fel försäkrade i Agria, veterinärbesikdade och socialiserade.
  • Valparna får med sig en "valppåse" med mat som dom är vana vid, en filt som luktar mamma och lite annat smått och gott. Även stamtavla, vaccinationsintyg, veterinärbesikningsintyg och ett blad med "lite kom ihåg" uppgifter följer med. Även ett års medlemskap i rasklubb ingår.
  • Vi skickar inga valpar med flyg eller tåg utan vill att våra valpar hämtas personligen när det är dags för dem att flytta.
  • Vi säljer inga valpar med enbart mail kontakt men för att berätta om sig själv är mailen ett bra sätt att ta en första kontakt. För oss är det viktigt att våra valpar kommer till rätt hem där de får det bra. Vi vill gärna ha fortsatt kontakt med våra valpköpare.
  • Vårt mål är att föda upp friska och sunda hundar och vill därför gärna att våra valp köpare gör de kontroller på de olika raserna som rasklubbarna och skk rekommenderar när valpen uppnått lämplig ålder.
  • Vi har inget kösystem, utan vi väljer köpare till valparna. Men man får gärna höra av sig och finnas på vår "intresselista".
  • VI FÖRBEHÅLLER OSS FRI PRÖVNINGSRÄTT ANGÅENDE VEM SOM KÖPER VALP AV OSS! 

 

 

 

Varför köpa en SKK-registrerad Jack Russell Terrier?

 

Många hundar kallas till vardags för Jack Russell Terrier utan att vara registrerade i SKK (Svenska kennel klubben). Hundarna kan vara mycket olika både extriört och mentalt.  Men också väldigt lika!

Vissa är registrerade i andra klubbar / organisationer och andra är inte registrerade alls. 

Jack Russell Terrier godkändes som ras i SKK år 2001 med Australien som hemland. SKK tillhör FCI (en sammanslutning av kennel klubbar) vilket bl.a  innebär att det är hemlandets rasstandard som gällerför raser som är godkända i en kennel klubb tillhörande FCI. Av detta följer att alla godkända Jack Russell Terriers i Sverige skall motsvara den Australienska rasstandarden. I Sverige kunde man få sin hund bedömd vid en s.k. mönstring. Mönstringar anordnades runt om i landet och två domare avgjorde om hunden motsvarade den rasstandard som gäller för rasen och godkände eller underkände hunden för registrering i SKK.

Många ägare till hundar av Jack Russell typ tog dessa tillfällen i akt och har idagregistrerade hundar. Denna möjlighet har nu upphört. ( Läs mera om inmönstring  Jack Russellklubbens hemsida).

Den som tänker köpa en Jack Russell Terrier ska vara observant på att hunden är registrerad i SKK redan då den levereras. Man ska inte acceptera ett löfte om att man senare själv kan ombesörja registrering av sin valp, inte ens om priset på valpen reduceras. Valpen skall enligt SKK:s grundregler, som gäller för alla uppfödare, vara registrerad vid leverans. 

Utan detta registreringsbevis kan du inte tävla med din hund i officiella sammanhang och inte få dina resultat registrerade. Utan detta registreringsbevis betraktas din hund som en blandrashund (gäller även hundar som t.ex. är registrerade i JRTC).

 

Texten är hämtad från Jack Russell klubbens hemsida.

 

               

 

5 goda skäl att köpa en rashund

Det finns många fördelar med att köpa en rashund - här är fem av dem!

1. Du vet vad du får

Stor eller liten? Sällskapshund, vallhund eller för jakt? Väl hundras med omsorg! Alla hundraser har sina typiska drag, styrkor och svagheter. Du har möjlighet att välja en hundras som passar just dig och ditt liv, oavsett om du vill tävla i agility, jaga eller bara ta långa, lugna promenader. Ju mer kunskap du har om den hundras du väljer, desto större är sannolikheten att du och din hund kommer att trivas ihop.

2. Ett tryggare köp

Vill du minimera risken för att köpa en smuggelhund? Eller undvika att stödja någon annan form av oseriös verksamhet där hundar far illa? Svenska kennelklubben arbetar för att aveln ska ske under kontrollerade former och vi ställer höga krav på våra uppfödare. När du hämtar din valp ska den vara minst 8 veckor gammal, veterinärbesiktad och levereras med registreringsbevis och köpeavtal. Gör inte misstaget att falla för första bästa valp på nätet - och säg aldrig okej till att hämta din nya familjemedlem på en parkeringsplats!

3. Träna, tävla och umgås

Kurser, utställningar, prov och tävlingar - när du köper en rashund från Svenska Kennelklubben tar du steget in i en härlig gemenskap. Idag har Svenska kennelklubben nära 300 000 medlemmar och närmare tusen klubbar över hela landet. Gå en kurs i vardagslydnad, delta på en hundutställning, följ med på läger, träna, tävla och umgås. Missa inte heller chansen att träffa andra som har samma hundras som du, det kan vara en riktig aha-upplevelse!

4. Uppfödaren - en tillgång

Svenska Kennelklubbens uppfödare känner ofta stort ansvar för de valpar de säljer och för hundrasens framtid i stort. Ta vara på uppfödarens kunskap! Som hundägare kan det betyda mycket att ha någon att vända sig till med vardagsfrågorna. Om foder och hälsa, träning och aktivering, veterinärbesök, kloklippning - ja, vad som helst! Svenska Kennelklubbens uppfödare har ofta lång erfarenhet av "sin" hundras och många slutar aldrig att lära sig mer. Se din uppfödare som en tillgång!

5. För alla hundars bästa

Som medlem hjälper du oss att förbättra livet för alla hundar i Sverige. I Sverige är två av tre hundar registrerade i Svenska Kennelklubben. Det betyder att de satsningar vi gör, till exempel på hundars hälsa, får stor effekt. Vi kan göra verklig skillnad! Som medlem i någon av våra klubbar bidrar du till vårt arbete för långsiktigt hållbar avel. Du gör det möjligt för oss att ta nya initiativ i fråga om forskning och utbildning. Dessutom gör du vår röst starkare när vi vill väcka debatt, sprida information och stärka hundens och hundägarnas rättigheter i samhället.

Hämtat från Svenska Kennelklubbens hemsida

 

Choose language